Te koop aangeboden: carbon

2 min read

Carbon of  in goed Nederlands koolstof,  is overal.  In de lucht, binnen in de aarde, in gesteenten, in het water, in de sterren. Het is een scheikundig element dat makkelijk verbindingen aan gaat met andere elementen en zelfs met zichzelf. Er zijn tien miljoen verbindingen bekend en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Een element dat zo alom aanwezig is en zoveel toepassingen kent, daar wordt natuurlijk ook veel gebruik van gemaakt. In de composietenindustrie zijn de versterkende carbonvezels niet meer weg te denken. Carbon zit in drones, auto onderdelen en  het wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaart.

Alledaags

Daarnaast is carbon ook in meer alledaagse dingen terug te vinden. Golfclubs, carbonpapier, filters voor het aquarium en fietsen.  De punt van een potlood bestaat uit  carbon al kennen we het beter onder de naam grafiet. Grafiet krijg je door koolstof samen te persen zodat op elkaar gestapelde lagen ontstaan. Carbon is ook verwerkt in sommige mobiele telefoons.

Iets wat zo veel wordt gebruikt, is vaak ook veelgevraagd.  Vraag creëert weer aanbod en daarom is carbonvezel  in de vorm van weefsel, tape,  plaat of buizen gewoon te koop op het internet.

Shops

Onlineshops als carbonwinkel.nl, compositesplaza.com en polyestershoppen.nl  en er zijn er nog veel meer als je even googelt,  bieden carbon in alle maten, diktes en lengtes aan. Afhankelijk waar je het voor wilt gebruiken, kies je het soort weefsel dat het meest geschikt is. Op de sites van de winkels is gedetailleerde informatie over de specifieke eigenschappen en gebruiksmogelijkheden van de carbonvezels goed te vinden. Ook de voor- en nadelen van de verschillende bindingen – de manier waarop de carbonvezel is geweven en wat bepalend is voor de constructie  van het weefsel – komen uitgebreid aan bod. Ook wordt ingegaan op het gebruik van geïmpregneerde carbon,  de zogenaamde Prepreg Carbon.

Bestellen

Bij verschillende onlineshops kan er ook telefonisch worden besteld, wel zo makkelijk als je nog informatie nodig hebt.  Onder anderen bij polyestershoppen.nl en compositesplaza.com willen ze met alle liefde de order voor jou telefonisch in orde maken.  Bij sommige webwinkels is het ook mogelijk de bestelling zelf af te halen. Mits op voorraad en op tijd besteld,  wordt door verscheidene shops de bestelling de volgende dag geleverd.  Bij anderen duurt het hooguit een paar werkdagen.

Video’s

Gemak dient de mens dus het is fijn dat je online eenvoudig prijzen en aanbod kan vergelijken zonder stad en land af te hoeven bellen of langs te lopen. Op carbonwinkel.nl zijn instructievideo’s te bekijken via YouTube.  Ook al ben je niet van plan zelf een kuipstoel te maken met aramide honingraat sandwich onder vacuüm, dan is het toch op zijn minst interessant om eens te zien hoe dat in zijn werk gaat en wat die termen nou eigenlijk betekenen.